Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
"Határtalan hazaszeretet"
  2017-08-20 10:15:27, vasárnap
 
 







"HATÁRTALAN HAZASZERETET"


Áder János köztársasági elnök ünnepi beszéde a Kossuth téren rendezett tisztavatáson


Tisztelt esküt tevő Honvédek!
Tisztelt Ünneplő Magyarország!

Sok-sok emberöltővel ezelőtt, 1083 augusztusában, Nagyboldogasszony napján, első királyunk halálának 45. évfordulóján, ahogy a krónikás írta:

,,Eljött az idő, hogy a világ megtudja, mily kegyelemben részesíté a magyar nemzetet a Gondviselés István király személye által."

Államalapító királyunkat a római pápa a szentek közé sorolta, és az egész világ elé példának állította.

Ünnep volt akkor is készülőben. László király díszes kíséretével, az ország főpapjai és vezetői körében bevonult Szent István székesfehérvári nyughelyére, hogy - a szokásnak megfelelve - felnyittassa elődje sírját, és oltárra emelje elődje ereklyéit.

A koporsót azonban semmiképp nem tudták megmozdítani. A krónikák szerint a király égi üzenetet kapott: amíg testvérviszály keseríti a hazát, Szent István nem nyújthat oltalmat.

László megértette, mit kell tennie, és szabadon engedte ellenlábasát, a Visegrádon raboskodó Salamont. A koporsót megnyitották. Az ünnepnek immáron nem volt akadálya. Augusztus 20-án Szent István a magyar nemzet örök királya lett.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Elmúlt csaták rég elhalt zaja, porladó csontok, megkopott jelentésű szavak, töredező emlékek. Vajon nekünk, mai magyaroknak, mi dolgunk van ezer évvel ezelőtt élt őseinkkel? Miért fontosak a tegnap harcai, az öreg századok küzdelmei?

A múlt fölött már nincs az embernek hatalma. Tudta ezt Szent László is, mégis fontos volt számára a múlt: az első király öröksége. László király kiteljesíteni akarta, s időt állóvá tenni Szent István művét.

Még csak pár évtized telt el a szent király halála óta, de Magyarország máris megfogyatkozott erejében. Amikor 940 évvel ezelőtt László trónra lépett, zűrzavar, bizonytalanság, hódító ellenség és Európa hatalmi játszmáinak fel-fellobbanó tüzei perzselték, fojtogatták fiatal országunkat.

Az új király azonban felülemelkedett a széthúzáson. Erős törvények abroncsával tartotta együtt a nemzetet. Szent István példáját követve ismét erős európai állammá formálta Magyarországot. Megerősítette a végeket, rendet teremtett az állam működésében. Elűzte a külső ellenséget, úrrá lett a belső háborúságon, szövetségeseket keresett és talált. Kitartott a keresztény Európa mellett, és hazánkat a nyugati kultúrához kötötte. Kitartott a keresztény Európa mellett, hogy Magyarország a magyarok országa maradhasson. Európaiságára büszke politikai nemzet. Egyenrangú, szabad és független állam, mely együttműködik a bennünket tisztelőkkel, de ellenáll a jogainkat önkényesen csorbítani akaróknak.

Tisztelt Honfitársaim!

Ismerjük a Cicerótól származó mondást: a történelem az élet tanítómestere. De a múlt csak annak segít, aki képes tanulni a történelemből.

Ki gondolta volna, hogy amit István oly biztos alapra épített, halála után rögtön veszélybe kerül? Ki gondolta volna, hogy amit István erőben hagyott hátra, azt alig több mint egy emberöltő múltán Lászlónak újra kell alapítania? Törvénnyel, hittel és a karja erejével kell megvédenie.

Szent István annyi jóval indította útjára ezt a nemzetet, hogy több mint ezer év alatt sem fogytunk ki belőle.

Szent László pedig erős politikai egységgé formálta Magyarországot, amelyhez minden megpróbáltatás, minden fenyegetettség után vissza tudtunk találni.

Ha ők nem lettek volna, ma talán mi sem lennénk más, csak egy marék por a történelem országútján, amelyet minden arra kanyarodó szellő a hátára kap és széjjelszór.

Augusztus 20-án illő megemlékeznünk mindazokról, akik mindent megtettek azért, hogy ne így legyen. Nemcsak királyainkról, hadvezéreinkről, a bátor reformerekről, hanem az országot romok alól újjáépítőkről, a válságokból mindig talpra állókról, az éjt nappallá téve munkálkodókról. A fogolytáborokból hazatérőkről, a forradalmak névtelen hőseiről.

Meg kell emlékeznünk azokról a nemzedékekről, amelyeknek kevés győzelem, de annál több megpróbáltatás jutott - mégsem adták fel soha, mindig becsülettel tették a dolgukat. Szüleink, nagyszüleink nemzedékéről, akiknek életében több volt a várakozás, mint a beteljesülés, több volt a kényszerű bátor kiállás, mint a nyugodt alkotó munka. Akik - bár a történelem számára észrevétlenül - mindig becsülettel tették, amit az emberi tisztesség, a szeretet parancsa és a hazaszeretet megkívánt tőlük.

/Köztársasági Elnöki Hivatal/







Áder János beszéde végén úgy fogalmazott: hiába sárgultak meg a krónikák lapjai, hiába telt el annyi idő, született és halt nemzedékek sora, és változott annyit a világ, a hazaszeretet fölött nem járt el az idő:

"A 200 esztendeje született Arany János 1848-ban e szavakkal buzdította honfitársait:

Tudjátok-e, testvéreim, mi a haza, a hon? Hogyne tudnátok, ugy-e? Mikor a szomszéd helységből saját csendes tűzhelyetek felé indultok, azt mondjátok: haza megyünk, és mikor odaértek, azt mondjátok: hála istennek, itthon vagyunk. A Haza nem más, mint ti magatok, házastársatok, gyermekeitek. Szeretitek-e hát a hazát?"

A költői kérdésre elég a csendes, szemérmes válasz is. Elég, ha ugyanugy szeretjük ezt a közös Hazát, ahogy szüleink, és azok szülei tették. Határtalanul. Mert a Haza minden előtt!"

"Elég, ha ugyanúgy szeretjük ezt a közös hazát, ahogy szüleink és azok szülei tették. Határtalanul. Mert a haza minden előtt" - zárta szavait


Áder János ünnepi beszéde - Videó

http://www.mediaklikk.hu/video/ader-janos-unnepi-beszede-2/" target="_blank" >rel="nofollow"Link


Szent István napi “Nyílt levél a trianoni diktátum felülvizsgálata ügyében"

Link












 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Címkék: fogolytáborokból, hadvezéreinkről, székesfehérvári, megfogyatkozott, szövetségeseket, felülemelkedett, felülvizsgálata, megemlékeznünk, megpróbáltatás, testvérviszály, munkálkodókról, magyarországot, fenyegetettség, bizonytalanság, házastársatok, nemzedékekről, megerősítette, reformerekről, együttműködik, kiteljesíteni, királyainkról, tanítómestere, újjáépítőkről, történelemből, észrevétlenül, európaiságára, augusztusában, tisztavatáson, államalapító, megmozdítani, magyarország, nemzedékéről, nagyszüleink, felnyittassa, gyermekeitek, tisztelőkkel, krónikás írta, világ megtudja, magyar nemzetet, római pápa, szentek közé, egész világ, ország főpapjai, szokásnak megfelelve, koporsót azonban, krónikák szerint, koporsót megnyitották, ünnepnek immáron, magyar nemzet, tegnap harcai, öreg századok, múlt fölött, HATÁRTALAN HAZASZERETET, Áder János, Tisztelt Ünneplő Magyarország, Gondviselés István, Szent István, Tisztelt Hölgyeim, Szent László, Tisztelt Honfitársaim, Köztársasági Elnöki Hivatal, Arany János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Próbálj meg ...  Albert Einsteinről  Kellemes délutánt kívánok  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png kutya  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Csak a fogyatkozás látható  Png férfi  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Soha ne kedvezz...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Fekete-erdő desszert  Popper Péter szavai  Nevem  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png csokor  Reménység és erő Krisztustól e...  Németh László tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Mírjam barát...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kaffka_Margit  Szép estét kedves látogatóimna...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Nagyi telefonál  Minden harmadik...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Png virág  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Julian Brass gondolata  Tavaszi kép  Fehér virág  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Idő  Nevem  210 éve született a SZÓZAT meg...  Csak a fogyatkozás látható  Albert Einsteinről  Png lepke  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png fotel  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Minden harmadik...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Mi lenne ha  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Reggel van  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alvó cicák 
Bejegyzés Címkék
krónikás írta, világ megtudja, magyar nemzetet, római pápa, szentek közé, egész világ, ország főpapjai, szokásnak megfelelve, koporsót azonban, krónikák szerint, koporsót megnyitották, ünnepnek immáron, magyar nemzet, tegnap harcai, öreg századok, múlt fölött, embernek hatalma, első király, szent király, állam működésében, külső ellenséget, belső háborúságon, keresztény Európa, nyugati kultúrához, magyarok országa, bennünket tisztelőkkel, jogainkat önkényesen, élet tanítómestere, múlt csak, emberöltő múltán, karja erejével, történelem országútján, bátor reformerekről, országot romok, válságokból mindig, fogolytáborokból hazatérőkről, forradalmak névtelen, kényszerű bátor, nyugodt alkotó, történelem számára, emberi tisztesség, szeretet parancsa, hazaszeretet megkívánt, krónikák lapjai, hazaszeretet fölött, szomszéd helységből, költői kérdésre, közös Hazát, közös hazát, haza minden, trianoni diktátum, fogolytáborokból, hadvezéreinkről, székesfehérvári, megfogyatkozott, szövetségeseket, felülemelkedett, felülvizsgálata, megemlékeznünk, megpróbáltatás, testvérviszály, munkálkodókról, magyarországot, fenyegetettség, bizonytalanság, házastársatok, nemzedékekről, megerősítette, reformerekről, együttműködik, kiteljesíteni, királyainkról, tanítómestere, újjáépítőkről, történelemből, észrevétlenül, európaiságára, augusztusában, tisztavatáson, államalapító, megmozdítani, magyarország, nemzedékéről, nagyszüleink, felnyittassa, gyermekeitek, tisztelőkkel, hazaszeretet, köztársasági, ellenlábasát, beteljesülés, hazatérőkről, honfitársaim, honfitársait, határtalanul, évfordulóján, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1632
  • e Hét: 21451
  • e Hónap: 61272
  • e Év: 239147
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.